תפקידו של האפוטרופוס מוגדר על ידי בית משפט. בית משפט הוא הקובע האם האפוטרופוס ממונה לתקופה זמנית או קבועה, כמו גם על אילו תחומים האפוטרופוס אחראי.
תפקידו בדרך כלל הוא לייצג את האדם החסוי בכל פעולה משפטית, או בכל עניין לפי הסמכויות שבית המשפט העניק לו. כאמור, מצפים מהאפוטרופוס לפעול בשקדנות, במיומנות, במקצוענות, במסירות, ללא רשלנות, ולדאוג בתום לב לעניינו של האדם שהוא אחראי עליו.
בית משפט רשאי למנות אפוטרופוס רק לענייני גוף, רק לענייני רכוש, או לחילופין – לשניהם גם יחד.
- אפוטרופוס לענייני גוף – זהו אפוטרופוס שכל מטרתו לדאוג לעניינים אישיים של החסוי – כמו למשל: ביגוד, תזונה, מגורים, תעסוקה, מיצוי זכויות, קשר עם המשפחה, השתלבות בקהילה וקבלת החלטות שונות. כמו כן, מתפקידו לטפל בעניינים רפואיים – פנייה לקבלת טיפול רפואי, קבלת החלטות בשעת חירום רפואי, השתתפות בניסויים רפואיים ועוד. (משמעותה של אפוטרופסות היא כי הוא רשאי לקבל מידע, לחתום על הסכמה ניתוח וכו').
- אפוטרופוס לענייני רכוש – זהו אפוטרופוס שכל עניינו לדאוג לרכושו ולגמלתו של אדם. זה כולל ניהול שוטף של חשבון הבנק, תשלום חשבונות, ניהול נכסים והשקעות, הסדרת חובות, מיצוי זכויות כלכליות וכו'.
- האפוטרופוס חייב באופן כללי להתחשב ברצון האדם החסוי, להסביר לו את כל פעולותיו בשפה פשוטה ומובנת, ולאפשר לאותו אדם כמה שיותר קבלת החלטות וביצוע פעולות באופן עצמאי.